Vi projekterar Sveriges högsta trähus!

26 juni, 2019

Träkonstruktion Botnia projekterar Sveriges högsta trähus

Nu är det klart att Träkonstruktion Botnia projekterar Skellefteå Kulturhus. Det mest omfattande och största uppdraget de fått.

– Det är inspirerande att få vara en del av detta projekt. Ett projekt som kommer att ge stora avtryck medialt, men små avtryck på miljön. Vi får möjlighet att bevisa att allt går att bygga i trä, säger Gustav Essebro, VD på TK Botnia.

Byggnaden kommer att bli 80 meter hög och med sina 20 våningar så blir den Sveriges högsta träbyggnad, och världens näst högsta träbyggnad, efter Mjöstornet i Brumunddal, Norge.

– Det är naturligtvis stora utmaningar i projekteringen av ett så komplext hus, inte bara med att få ihop statiken, utan även att vara så många inblandade i ett projekt som skall utföras på så kort tid. Just nu har vi 6 man som jobbar heltid med projektet. Utan våra drivna, kompetenta medarbetare så hade det inte varit möjligt att få ihop det.

Byggdelarna som levereras av Martinsons kommer att binda närmare 9 000 ton koldioxid under hela sin livstid. Det motsvarar utsläppen av drygt 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York.

– Det känns naturligtvis jättebra att det blir ett lokalproducerat projekt, träd från norrland, förädlade av Martinsons i Bygdsiljum, efter projektering av oss i Burträsk, för att sedan monteras i Skellefteå, orterna inom en radie på 60 km, säger Gustav Essebro

Läs mer här:  https://www.martinsons.se/martinsons-far-rekordorder-bygger-skellefteas-kulturhus/ – https://visitskelleftea.se/kulturhus/

 

För mer information, kontakta:

Gustav Essebro, VD, Träkonstruktion Botnia

gustav.essebro@tkbotnia.se, 070-520 77 99

 

Greger Lindgren, Teknisk Chef, Träkonstruktion Botnia

greger.lindgren@tkbotnia.se, 070-590 46 79